Заради некачествени геологически проучвания обаче свлачища и срутища застрашиха участъците преди и след тунела. Наложи се укрепването им, което забави пускането на отсечката с близо две години.

Укрепителните работи по свлачището от северната страна включват и изграждането на двулентов тунел, през който да мине платното в посока Гърция и който да защити трасето от евентуално ново активиране на свлачището. В момента работата по изграждането на минитунела е завършена на 90% и той трябва да е окончателно готов през февруари, съобщава „Телеграф“, позовавайки се на отлично осведомени източници от строителни фирми, изпълнители на проекта. Източници от пътната агенция потвърдиха, че работата е в краен етап, но все още няма утвърдена дата за рязане на лентата на отсечката.

„В първия момент, когато имаме окончателно посочена дата за пускането, това ще бъде обявено“, казват от агенцията. Пускането на участъка ще има осезаем ефект за пътуването от София до Банско и гръцкото егейско крайбрежие. Най-силен той ще бъде за пътуващите в посока София, за които тапите в участъка традиционно водеха до образуване на километрични колони в края на всеки летен уикенд или сбор от празнични дни около Великден, Гергьовден, 24 май, 6 и 22 септември. За връщащите се от ски и море с пускането на отсечката тези тапи, които водеха до над час забавяне, ще изчезнат.

В посока и Банско, и Гърция обаче тапата се очаква просто да се измести до Симитли, където магистралата свършва. Окончателното премахване на препятствията по пътя ще се случи едва след построяването и на последния оставащ участък от магистралата – този през Кресненското дефиле. Утвърдени срокове за това обаче още няма.

Пиринско днес


Share this post:

Related posts:
Buying Property in Bansko: Bulgaria's Winter Paradise

Bansko is a picturesque ski resort nestled at the foot of the Pirin Mountains in southwestern Bulgaria. Known for its excellent skiing conditions, rich cultural heritage, and vibrant ski scene, Bansko attracts visitors from across the globe, making it an...

Investing in Real Estate in Sunny Beach: Vacation Dreams

Sunny Beach is one of the most popular seaside resorts in Bulgaria, located on the shores of the Black Sea. With its miles of golden beaches, crystal clear sea, and a multitude of entertainment options, this resort attracts guests from...